ΖΩΑ ΚΑΙ ΖΩΟΦΙΛΟΙ ΕΡΜΑΙΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΩΝ

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοποίηση των ζωών, έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα, τους τελευταίους μήνες.  Ακούμε  όλοι τον τελευταίο καιρό, για ατέλειωτα περιστατικά κακοποιήσεων και βλέπουμε εικόνες βίαιης θανάτωσης και ξυλοδαρμού από κάποιους που θέλουν να λέγονται άνθρωποι.

Βέβαια αυτά τα περιστατικά, συνέβαιναν πάντα, όχι βεβαίως με τέτοια συχνότητα , αλλά πλέον με την βοήθεια των  Social media και την ευαισθητοποίηση πάρα πολλών ανθρώπων που αγαπάνε και σέβονται τα ζώα και όλα αυτά που έχουν προσφέρει στον άνθρωπο, όλα αυτά τα χρόνια  που συνυπάρχουνε μαζί, καταφέρνουν να βγουν όλα αυτά τα περιστατικά στο φως της δημοσιότητας.

Από αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, δεν κινδυνεύουν μόνο τα ζώα, αλλά και όλοι εμείς, που προσπαθούμε να τα φροντίσουμε και να τα προστατέψουμε. Δεχόμαστε πολύ συχνά καταγγελίες  και βιώνουμε και εμείς οι ίδιοι, το μίσος πάρα πολλών ανθρώπων για όσους ταΐζουν, αγαπάνε και περιθάλπουν τα αδέσποτα.

Έχει γίνει πλέον της μόδας να μας βρέχουνε από τα μπαλκόνια, γιατί  πάμε να κάνουμε το αυτονόητο, να ταΐσουμε τα ζώα, μερικοί αντιδρούνε ακόμη και όταν τους βάζουμε νερό με αποτέλεσμα πολλές φορές να το κάνουμε κρυφά λες και κάνουμε κάτι παράνομο.

Αυτό το  γεγονός βέβαια δεν ισχύει γιατί ο νόμος 4235/2014 άρθρο 46 παράγραφος ε συγκεκριμένα αναφέρει: « Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις. Δεν απαγορεύεται η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής». Παρ’ όλα αυτά, πολίτες και άρχοντες του τόπου επιμένουν ότι το τάισμα απαγορεύεται.

Να μην μιλήσουμε βέβαια για τους δήμους, που δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα σε σχέση με την σίτιση και την παροχή νερού στα αδέσποτα. Παρόλα αυτά αν απειλείστε από κάποιον, μπορείτε να πατέ να κάνετε καταγγελία, στο επί μέρους αστυνομικό τμήμα, δίνοντας τα στοιχεία εκείνου που µας απειλεί. Επιμένουμε να καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων η απειλή κατά του ζώου ή της προσωπικότητάς µας, επισημαίνοντας το άρθρο 16 του νόμου 4039/12 και ζητώντας αντίγραφο της καταγραφής. Πρέπει να  ζητήσουμε να ενημερωθεί αυτός που µας απειλεί για τις σοβαρές ποινές που προβλέπονται για οποιαδήποτε κακομεταχείριση εις βάρος του ζώου. (1 έως 5 έτη φυλάκιση και πρόστιμο 5.000 – 15.000 €).

Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί ασυνείδητοι που μόλις τους μιλήσει κάποιος φιλόζωος και τους ζητήσει τον λόγο γιατί γίνεται μάρτυρας μιας κακοποίησης η πάει και κάνει καταγγελία, τον βρίζουνε η τον χτυπάνε, αυτοί είναι οι λεγόμενοι παλικαράδες που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά. Πάντως το καλύτερο θα είναι να συμβουλευτούμε το κατά τόπους φιλοζωικό σωματείο αν έχουμε κάποιο πρόβλημα.
 
 
 
 

Από τον Νίκο Τσιαπάρα.

Συνεχίζεται….

ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤa ΖΩΑ

08Μαχατμα Γκαντι

"Ο πολιτισμός και το μεγαλείο ενός λαού φαίνεται από τη συμπεριφορά του στα ζώα".

09Δημοκριτος

Τα ζώα είναι οι πρώτοι δάσκαλοι των ανθρώπων, απέχουν από τη ματαιοφροσύνη, την πολυτέλεια και τις περιττές ανάγκες αγαθών και μας δείχνουν το σωστό δρόμο

10Πλουταρχος

Τα ζώα έχουν, χωρίς καμιά παιδεία, ανώτερη ευγένεια, πολλές δεξιότητες, ανεπτυγμένη νόηση, πλούσιο ψυχικό κόσμο, θαυμάσιους τρόπους επικοινωνίας και εξαιρετικές προγνωστικές ικανότητες

07